Lästips: När allt är förlorat

Vi har tidigare skrivit och tipsat om ”Dokument rörande spelaren”, som handlar om en spelare vars dekadenta liv lett honom till botten. Nu ska vi tipsa om en bok med lite annan karaktär, men som har en viss anknytning till nämnda bok.

Boken När allt är förlorat är en bok om spelberoende, en skildring av det liv som kan vändas från städat och ordnat, till att man befinner sig på den definitiva bottennivån. Denna typ av missbruk är i allmänhet en rätt okänd oangelägenhet, som dessutom inte sällan ses ned på. Och trots att spelbolag idag är mycket bra på att informera om vad för mycket spelande kan leda till så är det få som egentligen reflekterar över vad det egentligen handlar om.

I bokens förord så berättas det om hur vanligt det är att vi har missbruk nära intill oss. En del missbruk är förstås värre än andra, men i nästan alla så finns det en gemensam nämnare – lögnen för sig själv och för andra. Allteftersom tiden går så börjar man själv tro på dessa lögner och synen på världen, synen på vad som har ett värde och vad som försummas. I huvudet skapas ursäkter för något som tidigare kanske skulle ha varit helt otänkbart.

Allt detta är en rätt mörk skildring av verkligheten som visar att vi behöver en större och djupare allmän förståelse för problemet. Boken handlar också om människor som behöver tröst och hjälp – och den finns, bara man vågar fråga och eller ta emot den.