Lästips skönlitteratur: Dokument rörande spelaren Rubashov av Carl-Johan Vallgren

I Dokument rörande spelaren Rubashov kastas du som läsare in i livet av en misslyckad spelare som på grund av sin dekadenta livsstil har nått botten. När läsaren får möta Josef Rubashov är det nyårsafton 1899 och på nyårsnatten får han besök av självaste djävulen. De väljer att spela ett pokerparti med sannerligen höga insatser. Rubashov förlorar och därmed tappar han också sin själ till djävulen. Den numera själlösa Rubashov blir också odödlig och läsaren får följa med honom på hans resa runt i Europa.

Dokument rörande spelaren Rubashov utvecklas efter denna händelse till en bok som visar upp Europas utveckling under århundradet. Boken fokuserar på allt det tragiska som hände under 1900-talet som förintelsen, kalla kriget och den nordirländska konflikten. Läsaren kan genom Rubashov ta del av alla dessa händelser så som om de själva varit där. Rubashov har ofta något att göra med olyckorna. Eftersom att han efter ha förlorat sin själ till djävulen, blir han en bricka i det ondas spel. Han personligen blir också utsatt för hemska saker.

Boken ställer filosofiska frågor som vad odödlighet kan göra med en människa. Till en början tycks Rubashov trivas med sitt nya öde men i längden är det inte riktigt vad han tänkt sig. Carl-Johan Vallgren låter dig som läsare fundera över dessa frågor som du får följa med i Rubashovs händelserika liv.

Det är en skickligt skriven bok som rosats av många kritiker som menar att Vallgren tar upp frågor som ondska och odödlighet på ett sätt som berör. Det är en bok för dig som dels är intresserad av Europas historia men som också vill följa en man som hamnat i ondskans klor och hans tragiska resa.