Lyssna på dina favoriter

Att läsa böcker har varit ett populärt tidsfördriv samt sätt att införskaffa kunskap genom alla tider. Däremot har det hänt väldigt lite med boken på hundratals år. Boken i sitt format har alltid varit detsamma, den trygga hamn vi har vänt oss till, något beständigt och pålitligt. Den första tryckta boken som vi känner till den, trycktes av den tyske guldsmeden Johann Guten-berg år 1454. Det var en bibel och den kom ut i hela 200 exemplar. Därmed betraktas Gutenberg som boktryckarkonstens uppfinnare. Blockböcker, en typ av tidiga tryckta böcker, kunde man hitta redan på 800-talet i Kina, men de var tryckta med färgade träplattor som var utskurna, sida för sida, och alltså inte bokstav för bokstav.

Som sagt så har väldigt lite hänt med bokens pappersformat, tills för några år sedan, då ljudboken gjorde intåg. Helt plötsligt började ljudboken dyka upp hos var och varannan bokhandlare och växte kraftigt i popularitet. I och med detta blev litteraturen tillgänglig för en bredare publik än förr, och succén var ett faktum. Även ljudbokens format tilltalade en större skara, och man kunde ta med sig ett helt gäng böcker, för att njuta av i princip varsomhelst.

En sak med ljudböcker som tilltalar många är just att de är inlästa av kända skådespelare, eller andra kända personer, och ibland av författaren själv. Skådespelare kan ofta nyansera berättelsen på ett helt annat sätt, vilket gör att berättelsen kan kännas mer levande. Vissa lockas även av tanken att lyssna på sin favoritröst, eller favoritskådespelare, som kanske har en stil som man tilltalas av lite extra.

År efter år röstas ljudboken fram som den mest uppskattade presenten vilket är roligt, då detta betyder att intresset för litteratur är större än någonsin. Och det är verkligen något att fira, oavsett om man föredrar vanliga hederliga böcker eller ljudböcker att lyssna på.

Man kan helt stänga ute världen, precis som när man läser en bok, och sjunka in i berättelsen med full fokus. Och vad är väl mer magiskt än att låta sig kastas med i böckernas värld, kanske blunda, och bara slappna av.