Är deckare dina favoritböcker?

Deckare, även kallad detektivromaner eller kriminalroman, är omåttligt populära. Ordet deckare kommer från detektiv, eftersom huvudpersonen ofta är just det.

Den är spännande och framåtdrivande. Du känner dig som detektiv, letar spår och bevis i texten och vill heller inte sluta förrän du listat ut vem det var som gjorde det. Känner du igen dig?

Du är inte ensam

Över 60 procent av dagens bokförsäljning är just deckare. Populariteten har ökat med 50 procentenheter de senaste femtio åren. En anledning till att det är så, är att genren är populär, därför söker sig fler författare ditåt.

En annan anledning är att vi på något sätt känner oss trygga av deckare. Eftersom vi vet att trots all död och elände kommer det att lösa sig i slutet. Vi gillar det. Att åka upp och ner i trygghetens bergochdalbana, som deckaren ger oss.

Nu för tiden finns dessutom en uppsjö av deckare för barn och ungdom. De fångar dock oftast tjuven istället för mördaren.

Skapa din egna deckarvärld online

Det finns webbplatser där du kan samla alla dina intressen. Kolla in på nätet för att skräddarsy sin egna värld och flöde beroende på vad du är intresserad av. Till exempel deckare.