Lästips filosofis och samhällskritik: Och världen skälvde av Ayn Rand

Och världen skälvde är en filosofisk roman på över 1200 sidor som både ställer frågor och ger svar. Romanen utspelar sig i ett framtida USA där staten fått alltmer inflytande. Den handlar om hur USA blir allt mer socialistiskt och där de socialistiska tankarna om mindre personlig frihet har fritt spelrum. I det här fiktiva framtida USA vill politikerna föra fram frågor som de anser vara altruistiska och rättvisa. I samhället har folk blivit skrämda av politiken och skjuter över allt ansvar på andra eller på staten, det är ett samhälle där individen inte är fri. Istället är det kollektivet som lyfts fram vilket gör att den personliga friheten blir lidande.

Byråkratin i samhället växer och de statliga myndigheterna blir alltmer ansiktslösa. När byråkratin växer blir också korruptionen ett allt större inslag på både hög som låg nivå. Vad finns det kvar för individen när denne har förlorat sin personliga frihet och blir en bricka i ett byråkratiskt och korrupt spel? I boken får du följa Dagny Taggart som har blivit rik genom att ha byggt upp sitt eget järnvägsimperium, det är via hennes perspektiv du får ta del av den dagliga kampen för det som hon anser är rätt och du får följa alla nackdelar med den nya byråkratin.

Och världen skälvde är för dig som tycker om att läsa samhällskritik i romanform. Det är en dystopisk roman som ger dig som läsare en riktig funderare – oavsett vilken politisk tillhörighet du kan tänkas ha.