Deckarfestivaler

Trots deckargenrens oerhört starka ställning i Sverige dröjde det länge innan landet kunde ståta med en egen deckarfestival. År 2013 startades dock den första svenska deckarfestivalen i Sundsvall, och med namn som Åsa Larsson, Johan Theorin, Jan Mårtensson och Thomas Bodström får man säga att de hade ett riktigt starkt startfält.

I år får dock Sundsvalls deckarfestival rejäl konkurrens när festivalen Crimetime Gotland drar igång den 13e Augusti. Den gotländska deckarfestivalen är internationell, och kan locka med namn som Anne Holt och Denise Mina, samt svenska storstjärnor som Håkan Nesser, Jens Lapidus, ”Lars Kepler”, Anna Jansson och Åsa Larsson.

Kommer flera landskap ge sig in i konkurrensen? Kommer vi att få se samma slags festivalboom – och följande festivaldöd – som nyligen drabbade musikbranschen?

Kanske inte riktigt till den milda grad ändå. Medan musik till sin natur är en konstform som gärna avnjuts ”live” på konsert, och särskilt uppskattas av människor som är i den åldern att de gärna campar på en lerig åker, passar deckare bäst i hemmets lugna vrå, framför den öppna spisen eller i sommarledighetens hängmatta.

Så kanske har Sverige plats för två deckarfestivaler. Men det lär knappast dyka upp en i varje kommun, som fallet var med musikfestivalerna när det var som värst.